Begravning på G

Tillverkare

Om man kan uppfylla alla kraven får man, det är tillåtet att, snickra ihop en egen begravningskista, många tycker det känns trevligt då man kan få till ett mer personligt utseende på kistan. För t ex en klassisk begravning vill man nog kombinera med en klassisk kista. Utseendemässigt behöver man inte alltid utgå ifrån “hur man brukar göra” utan det handlar mer om hur man som anhörig vill göra och hur det avlidne vill ha det.

Om man väljer att ta hjälp med att framställa en kista eller vill köpa en modell som redan är framtagen kan man kontakta en tillverkare av begravningskistor.  Det finns flera pålitliga aktörer inom branschen som skapar begravningskistor av kvalité utifrån de riktlinjer SBT utgivit. Kistor i olika prisklasser och utseenden finns hos en av de största tillverkarna Fredahl Rydéns som är en fullserviceleverantör åt begravningsbranschen och ligger både i Nybro och i Åsarp. Sedan finns det även Nilssons Trämanufaktur AB som tillverkar och är specialiserade på kistor i massiva träslag i Limhamn.

Begravningskistan

Som tidigare nämnt så ska kistan innehålla lakan, madrass, täcke och en kudde. Om man vill eller om den bortgångne önskade att ägodelar skulle begravas med han eller henne går även det bra. Vanligast är att man lägger ner något smycke, klocka, fotografi eller någon annan mindre tillhörighet. Den avlidne kläs i antingen sina egna kläder eller i en svepdräkt.

Valet av material och utseende på en begravningskista är individuell. Funktionsmässigt ska den vara brännbar, miljövänlig och stabil. Mestadels är materialet en smaksak och beror på vilken känsla man vill att kistan ska avspegla. Det finns alltså inga rätt och fel, viktigast är att man tillsammans får minnas och hedra den avlidne.